sobota, 21 listopada 2015

włoski sernik z mascarpone i ricottą, pokryty konfiturami


Nasz sposób na deszczowy dzień :)

Podstawa z herbatników:
  • 200 g herbatników,
  • 50 g cukru,
  • 110 g miękkiego masła
  • odrobina masła do nasmarowania formy
Masa serowa:
  • 250 g sera mascarpone (w temp. pokojowej),
  • 250 g sera ricotta ( w temp. pokojowej),
  • 100 g cukru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • łyżka mąki kukurydzianej,
  • 3 jaja,
  • szczypta soli
Wykończenie:
  • ulubiona konfitura, owoce, czekolada (my użyliśmy konfitury ze śliwek z gorzką czekoladą autorstwa: Proste Wzory)

Formę do ciasta (23 cm) nasmarujcie masłem. 
Herbatniki pokruszcie w mikserze. Dodajcie cukier i masło i jeszcze chwilę wymieszajcie w mikserze. Następnie przełóżcie do formy. Przy pomocy szklanki dociśnijcie do dna i brzegów formy. Brzeg powinien mieć ok. 2,5 cm. 
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni.
Przełóżcie sery do miski. Dodajcie cukier, mąkę kukurydzianą i ubijcie ręcznym mikserem na gładką masę. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka razem z ekstraktem waniliowym dodajcie do masy serowej i wymieszajcie przez chwilę mikserem. Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie na sztywną pianę. 
Pianę przełóżcie do miski z masą serową. Używając szpatuły wymieszajcie delikatnie. Masę przełóżcie do formy i dokładnie rozprowadźcie. 
Zmniejszcie temperaturę do 150 stopni. Pieczcie sernik przez ok. 90 minut. Wierzch powinien być złoty. Wyłączcie piekarnik, uchylcie drzwi i pozostawcie ciasto w środku na 20 minut. Wyjmijcie i odstawcie. Ciasto musi uzyskać temperaturę pokojową. Następnie przykryjcie folią i wstawcie do lodówki na min. 6 godzin, najlepiej na całą noc. 
Sernik udekorujcie ulubioną konfiturą, owocami lub czekoladą. 
Smacznego!



4 komentarze: