środa, 10 czerwca 2015

pieczone szparagi z francuskim sosem gribiche


Jeśli macie szparagi i 30 minut to spokojnie możecie się zabierać za przygotowanie tego prostego dania.

Składniki:
  • wiązka szparagów,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
sos:
  • 3 kurze jaja ugotowane na twardo,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 1 łyżka posiekanych kaparów,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz 


Piekarnik rozgrzejcie do 220'C. Szparagi rozłóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropcie oliwą, sokiem z cytryny. Doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie. Pieczcie 5-7 minut, aż będą miękkie. 

Przygotujcie sos.
W misce rozgniećcie widelcem żółtko z jednego jajka. Dodajcie ocet, czosnek, musztardę, kapary, pietruszkę, tymianek, doprawcie solą i pieprzem i dobrze wymieszajcie. Uważajcie z solą, kapary są słone. Dodajcie oliwę i ponownie wymieszajcie. 
Szparagi przełóżcie na talerz. Polejcie sosem. Pozostałe jajka posiekajcie i popycie nimi szparagi. Na koniec dodajcie szczypiorek. Smacznego!


4 komentarze:

  1. sos bardzo mnie zaintrygował i wstępnie przypadł do gustu - do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje szparagi wyglądają pysznie, bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń