środa, 24 czerwca 2015

pizza ze szparagami, pieczarkami i szynką


Zostało nam kilka zielonych szparagów, postanowiliśmy wrzucić je na pizzę. Jak wiadomo, szparagi lubią jajka i szynkę, więc towarzystwo zostało na pizzę wrzucone :)
Składniki:

ciasto:
proporcje tu podane starczają na wypełnienie ciastem dwóch blach o średnicy 30 cm, jedną z porcji możecie śmiało zamrozić,

  • 1/2 kg mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży, 7 g
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 300 ml letniej wody


farsz:

  • 100-150 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 5-7 zielonych szparagów, pokrojonych, blanszowanych w osolonym wrzątku przez 30 sek.
  • 100 g pieczarek, posiekanych 
  • 2-3 suszone pomidory, pokrojone
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3-4 łyżki przecieru bądź sosu pomidorowego
  • zioła: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, cząber
  • sól, pieprz


Drożdże i cukier wymieszajcie z wodą i odstawcie na 5 minut. Mąkę wsypcie do miski i dodajcie sól. Gdy drożdże zaczną pracować wlejcie je do miski z mąką. Ciasto wyrabiajcie początkowo w misce, gdy składniki się połączą, wyłóżcie je na kuchenny blat, bądź stolnicę oprószone mąką i dalej zagniatajcie, aż stanie się gładkie, sprężyste i miękkie. Oprószone mąką, przykryjcie folią do żywności i odstawcie na 15 minut, żeby nieco odpoczęło od tego ugniatania. Gdy już wypocznie, podzielcie na 2 części, jedną wrzućcie do zamrażalnika, będzie na później, drugi kawałek rozwałkujcie do wielkości zbliżonej do blachy. Gotowe ciasto przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarujcie cienko przecierem, bądź sosem pomidorowym, posypcie ziołami i solą. Dodajcie wszystkie warzywa, szynkę i porwaną na kawałki mozzarellę. Wbijcie delikatnie jajko. Na koniec wrzućcie znów trochę przypraw. Wstawiacie do piekarnika rozgrzanego do 250'C na 8-10 minut. Skropcie oliwą. Smacznego!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza