wtorek, 6 stycznia 2015

tarta z burakami i masą orzechową na cieście filo


Zimą, wśród warzyw królują te korzeniowe, naszym ulubionym jest niezaprzeczalnie burak. Tym razem postanowiliśmy wrzucić go na tartę.

Składniki masy orzechowej:
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca, wcześniej moczonych przez godzinę
  • 5 łyżek wody (z moczenia orzechów)
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • sól, pieprz do smaku
Składniki na tartę:
  • 3 średnie buraki, posiekane na cienkie plastry
  • 80 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 arkusze ciasta filo
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 60 ml roztopionego masła

Wszystkie składniki masy wrzućcie do miksera i dobrze zmiksujcie.
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Rozłóżcie na niej buraki. Skropcie oliwą, octem balsamicznym i olejem kokosowym. Wymieszajcie. Pieczcie 10-15 minut. W połowie pieczenie przewróćcie buraki na drugą stronę. Do rondelka zlejcie pozostały po pieczeniu ocet z oliwą i olejem. Odstawcie na później.
Naczynie/blachę do tarty nasmarujcie oliwą. Arkusz ciasta posmarujcie roztopionym masłem i przełóżcie na blachę, masłem do góry. Powtórzcie z pozostałymi arkuszami. Układajcie naprzemiennie, tak żeby zakryć brzegi blachy. 
Masę orzechową rozsmarujcie na spodzie tarty. Na masie rozłóżcie buraki. Ciasto filo zwińcie na brzegach naczynia do pieczenia. Pieczcie 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Do rondelka z octem dodajcie jeszcze dwie łyżki octu balsamicznego. Gotujcie przez chwilę, aż powstanie syrop. Odstawcie. 
Gotową tartę polejcie syropem balsamicznym.
Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Mmm, bardzo aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, była pyszna! Chyba niebawem znów ją sobie zrobimy ;) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Nigdy nie przyrządzałem tarty z burakami :) na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji kulinarnej "burakowe LOVE" na Targach smaku.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta z burakami to dla mnie kompletna nowość - będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń