piątek, 19 grudnia 2014

placki z łososiem marynowanym w burakach i wódce z sosem koperkowym


Prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna świąteczna przystawka, świetnie sprawdzi się na śniadaniu bożonarodzeniowym.

Marynowany łosoś
  • 450 g łososia (bez skóry)
  • 1,5 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
  • 1,5 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 3 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki wódki
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 2 średnie buraki (200 g) obrane i starte
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
W moździerzu rozgniećcie ziarna kopru, kolendry i pieprzu. Wsypcie do miski. Dodajcie buraki i resztę składników (poza łososiem). Dobrze wymieszajcie. Na folii spożywczej rozłóżcie połowę buraków, połóżcie na nich łososia i przykryjcie pozostałymi burakami. Szczelnie obwińcie folią, przełóżcie do głębokiego naczynia, przykryjcie płaskim talerzem, deską i obciążcie słoikiem z wodą. Odstawcie do lodówki na 48 godzin.

W dzień podania przygotujcie sos i placki. 

Sos
  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz
Wymieszajcie wszystkie składniki i odstawcie

Łososia wyjmijcie z folii, oczyśćcie z buraków i opłuczcie pod zimną wodą. Osuszcie ręcznikiem i pokrójcie na cienkie plasterki.

Przygotujcie placki
  • ok 100 ml mleka
  • 35 g mąki pszennej
  • 40 g mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 15 g roztopionego masła
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • kilka kaparów do dekoracji
W misce wymieszajcie składniki (poza białkiem i kaparami). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Białko ubijcie i dodajcie do ciasta
Na patelni rozgrzejcie masło. Placki nakładajcie na patelnie dużą łyżką. Smażcie po 3 minuty z każdej strony.

Gotowy placek posmarujcie sosem, ułóżcie plastry łososia i udekorujcie kaparami.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza