piątek, 12 grudnia 2014

krem z wędzonego łososia i pstrąga


Nasza propozycja na wigilijny wieczór bądź po prostu na zimową, sycącą zupę.

Składniki:

  • 150 g wędzonego łososia
  • 150 g wędzonego pstrąga
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 3 marchewki, posiekane
  • 3 pory (tylko białe części), posiekane
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 L wywaru rybnego bądź warzywnego
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz

Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę razem z masłem, wrzućcie pora, czosnek, podsmażcie, dodajcie marchewkę, wymieszajcie, podsmażcie jeszcze chwilę. Zalejcie wszystko wywarem. Gotujcie aż warzywa będą miękkie, ok. 15 minut. Dodajcie połowę ryby, zmiksujcie wszystko na możliwie gładką masę. Dolejcie śmietanę, wymieszajcie i wstawcie znów na chwilę na ogień. Doprawcie solą i pierzem. Podawajcie z pozostałymi kawałkami ryby. My dodatkowo zrobiliśmy gwiazdki z ciasta francuskiego. (posmarujcie je przed wstawieniem do pieca rozbełtanym jajkiem). Smacznego!



4 komentarze: