środa, 28 sierpnia 2013

rozmarynowa galette z dynią, kurkami i orzechami


Sezon grzybowo-dyniowy uważamy za otwarty :)

Składniki:

ciasto:
  • 145 g mąki
  • 70 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki wody
  • listki rozmarynu z 3-4 gałązek, posiekane
  • szczypta soli i pieprzu
nadzienie:
  • 80-100 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 80 g kurek, umytych i osuszonych
  • 80 g sera typu camembert, pokrojonego w kostkę
  • garść orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Składniki ciasta wrzućcie do malaksera, posiekajcie, wyjmijcie i zagniećcie. Zróbcie kulę, zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 1 godzinę. 
Dynię, cebulę i kurki podsmażcie osobno na maśle, wrzućcie do jednej miski, wymieszajcie, posólcie i popieprzcie.
Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Wyjmijcie ciasto z lodówki, rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm, starajcie się utworzyć okrąg. Na środek wyłóżcie trochę nadzienia z dyni, następnie wyłóżcie ser i przykryjcie go warstwą nadzienia. Zawińcie brzegi ciasta.
Wstawcie do piekarnika i pieczcie ok. 25-30 minut, aż się brzegi ciasta zrumienią. Po wyjęciu posypcie orzechami. Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Cudowny farsz i kształt tego placka, wszystko mi się w nim podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie pojawiła się dynia i już wiem do czego ją wykorzystam! Niezwykle ciekawe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co ja bym dala za chocby maly koszyczek kurek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bosko i jestem pewna, że tak też smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń