poniedziałek, 19 sierpnia 2013

kugel makaronowy - lokszen


Kugel to tradycyjne danie żydowskie, najczęściej babka ziemniaczana z cebulą. Istnieje również jego wersja makaronowa (lokszen), podawana zazwyczaj na słodko, my zrobiliśmy ją w wersji wytrawnej z serem i czosnkiem.
Kugel jest świetnym dodatkiem do dania głównego lub samodzielną przystawką.

Składniki:

  • 250 g makaronu, użyliśmy tagliatelle
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1-2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 100 g startego parmezanu
  • 1/2 kostki masła w temp. pokojowej (w tym kawałek do posmarowania naczynia żaroodpornego)



Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Żaroodporne naczynie wysmarujcie masłem. W misce wymieszajcie ze sobą jajka, sól, pieprz, czosnek, parmezan i masło pocięte na kawałki. Dorzućcie do tego makaron, wymieszajcie i wyłóżcie do naczynia żaroodpornego. Pieczcie przez 1 godzinę. Smacznego!



3 komentarze:

  1. pierwszy raz widzę takie danie. co prawda, to wina tego, że nie korzystam z żydowskiej kuchni. ale zaintrygował mnie ten kugel. podoba mi się!
    zapisałam przepis i jestem skłonna poszukiwać innych żydowskich smakołyków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy gorąco! To też był nasz pierwszy kugel :)

      Usuń
  2. Bardzo dobre. Teraz spróbuję modyfikacji - podam z gulaszem z gęsich pipków.

    OdpowiedzUsuń