niedziela, 2 grudnia 2012

tymiankowe galette z czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem


Wygląda, pachnie i smakuje!

Składniki:

ciasto

  • 140 g mąki
  • 70 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta soli i pieprzu


nadzienie

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 czerwone cebule, posiekane
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 80-100 g sera gorgonzola, możecie dać też kozi
  • 2 łodygi świeżego rozmarynu






Składniki ciasta wrzućcie do malaksera, posiekajcie, wyjmijcie i zagniećcie. Zróbcie kulę, zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 1 h. 
Na patelni rozgrzejcie oliwę z masłem, wrzućcie na nią cebulę, sól i cukier, smażcie na średnim ogniu ok. 15 minut, aż lekko zbrązowieje. Odstawcie do ochłodzenia.
Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Wyjmijcie ciasto z lodówki, rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm, starajcie się utworzyć okrąg. Na środek wyłóżcie usmażoną cebulę, zostawiając brzeg szerokości ok. 3 cm. Na cebuli ułóżcie kawałki sera, na wierzch połóżcie rozmaryn. Zawińcie boki ciasta do środka, przykrywając lekko nadzienie. Wstawcie do piekarnika i pieczcie ok. 20-25 min, aż się brzegi ciasta zrumienią. Po wyjęciu, usuńcie upieczone gałązki rozmarynu. Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Inspiracja na następny obiad! Chętnie bym dziś zrobiła, ale się cebula skończyła i niestety odkłądam na jutro, najadalej wtorek. Przepysznie wygląda i musi być nieźle aromatyczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Zapisuję i zrobię na pewno!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, na pewno smakuje! Gorgonzola to jeden z moich ulubionych serow...

    OdpowiedzUsuń
  4. o to jest galette dla mnie, uwielbiam wszystkie składniki:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi i wygląda bardzo dobrze. Nie mam słów ale mam za to nadzieję, że znajdę dzisiaj w sklepie czerwoną cebulę i gorgonzolę...

    OdpowiedzUsuń