piątek, 21 grudnia 2012

krem buraczany z malinami i ricottą


Dla tych, którzy poszukują alternatywy dla czerwonego barszczu wigilijnego, bądź po prostu dla wielbicieli buraków, do których się zaliczamy :)

Składniki:


  • 1 kg buraków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 L wywaru warzywnego
  • 150 g mrożonych malin
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 300 g ricotty






Buraki obierzcie, pokrójcie w kostkę, podsmażcie na oliwie z lekko rozgniecionym czosnkiem, przez 10 min. Zalejcie bulionem, zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 30 min. Dodajcie rozmrożone maliny i zmiksujcie na krem. Doprawcie solą, pieprzem i ziołami. Rozlejcie zupę do miseczek i posypcie pokruszoną ricottą. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz