czwartek, 13 grudnia 2012

tołpyga w śliwkach i czerwonym winie


Tołpyga biała, słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych. Ceniona z powodu smacznego mięsa.
Wpadliśmy na jej filety w Biedronce :) Postanowiliśmy ją bliżej poznać...

Składniki:


  • filet z tołpygi
  • 6 śliwek (mieliśmy mrożone z zapasów jesiennych)
  • czerwone wytrawne wino
  • oliwa z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • cytryna
  • pieprz czarny
  • sól, 
  • pieprz kolorowy
  • koperek


Dzień wcześniej zamarynujcie rybę solą, pieprzem, czosnkiem i cytryną.
Na rozgrzaną oliwę wrzućcie wydrylowane śliwki, podsmażcie chwilę i podlejcie trochę winem, chwilę duście. Połóżcie na śliwach filet, skórą do dołu, podlejcie jeszcze winem i duście pod przykryciem 10-15 min. Przełóżcie rybę na talerz, wraz ze śliwkami i sosem. Posypcie rozgniecionym kolorowym pieprzem i koperkiem. Dobrze smakuje z czerwonym winem w kieliszku :) Smacznego!





9 komentarzy:

  1. to jedno z najpiękniejszych rybnych zdjęć jakie ostatnio widziałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, genialne. Poważnie się nad tą opcją zastanowię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nareszcie jakiś ciekawy przepis na tołpygę, a nie tylko usmaż i zjedz z ziemniakami ;)
    Na pewno go wypróbuje !

    OdpowiedzUsuń
  4. niestety: wyszło paskudne. Nie wiem, czy to kwestia śliwek (kwaskowatych) czy ryby (dorsz) ale nawet ja - wszystkożerna - nie dałam rady. Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda...może rzeczywiście to te śliwki...nasze były słodkawe. A u Ciebie śliwki kwaśne, wino kwaśne, cytryna...rzeczywiście mogło coś nie zagrać...nasza nam smakowała, mamy plany w tym roku na święta znów ją podać. Dzięki za komentarz, na takie też czekamy! :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  5. Zrobiłam :) Smakowało nam, ale dosmaczyłam sos kremem balsamico, bo samo wino wydało mi się zbyt cierpkie do ryby. Dziękuję za przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z balsamico! Cieszymy się, że smakowało :) Pozdrawiamy!

      Usuń