sobota, 11 sierpnia 2012

bakłażany po prowansalsku



Lekkie, warzywne danie z ryżem.

Składniki:

  • 3 bakłażany średniej wielkości
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Bakłażany przekrójcie wzdłuż na pół, usuńcie pestki i część miąższu, zostawcie ścianki grubości 2 cm. Wydrążone połówki posypcie solą i odstawcie na 30 min. Na patelni podgrzejcie łyżkę oliwy i duście na niej do miękkości posiekane szalotki, rozgnieciony czosnek, pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów i pomidor. Dodajcie ugotowany ryż, oregano, sól, wymieszajcie. Wydrążone bakłażany opłuczcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i posmarujcie wewnątrz pozostałą oliwą. Nałóżcie farsz, ułóżcie w żaroodpornym naczyniu, zalejcie sokiem pomidorowym. Pieczcie 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180'C. Przed podaniem posypcie natką. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wyglądają niezwykle zachęcająco:)

    P.s Radzę zrezygnować z weryfikacji obrazkowej przy komentarzach, trzy razy próbowałam zanim się udało coś wpisać.

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie wygląda. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń