sobota, 18 sierpnia 2012

kurczak z miodem i musztardą zatopiony w płatkach kukurydzianych


Danie dla dzieci? Zjedliśmy je wszyscy ze smakiem :)

Składniki:

  • 3-4 piersi z kurczaka
  • 300g gęstego jogurtu, typu bałkańskiego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 2 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • oliwa

Kurczaka potnijcie w grubsze paski. W misce wymieszajcie ze sobą jogurt, musztardę, miód i sól. Obtoczcie każdy kawałek kurczaka w sosie i włóżcie do woreczka foliowego i wstawcie do lodówki na min. 20 min. W drugim worku pokruszcie płatki kukurydziane. Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Każdy kawałek kurczaka w sosie wrzućcie do worka z płatkami, potrząśnijcie, żeby dobrze się nimi pokrył. Tak przygotowane mięso ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropcie oliwą. Wstawcie do piekarnika na 20-25 min. Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Wkładanie mięsa do foli do podstawowy błąd podczas przygotowywania pokarmów. Jeśli mięso to tylko zawinięte w papier.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe. jak marynować mięso w papierze? hehe
      Pozdrawiam Cz.L.

      Usuń
    2. ale 90% przepisów tak podaje...

      Usuń
  2. Ja tam zawsze marynuje w woreczku foliowym :) i Nigella tak robi haha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dobre! mimo, że z braku piekarnika musiałam usmażyć :<
    proszę o więcej takich sympatycznych, nieskomplikowanych przepisów, z którymi nawet studentka sobie poradzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre ! Sprawdziłem i gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne połączenie smaków! lekkie, soczyste i delikatne, mmm! Dzięki wielkie za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń