czwartek, 16 sierpnia 2012

sałatka z kurczakiem a'la pravda



Sałatka z kurczakiem wywołuje u nas jedno wspomnienie: cafe pravda!
Poniższy przepis jest próbą odtworzenia tamtych smaków.
Trudno tu podać ilości składników, dodajcie tyle, na ile macie ochotę.

Składniki:
  • 1 opakowanie mieszanych sałat, jak nie macie użyjcie sałaty lodowej
  • 1-2 piersi z kurczaka
  • ser typu gouda
  • 2-3 pomidory
  • ananas pokrojony w kostkę
  • sezam
  • płatki migdałowe, uprażone
  • sok z 1/2 cytryny
  • majonez
  • jogurt naturalny, bądź śmietana
  • curry
  • sól, pieprz
  • oliwa
Pokrójcie ser, pomidory i kurczaka, którego następnie skropcie cytryną, popieprzcie i posólcie.
Wymieszajcie składniki do sosu: jogurt (śmietanę), majonez i curry, możecie dodać trochę kurkumy. Konsystencja ma być lejąca, ale dość gęsta. Na rozgrzanej oliwie usmażcie kurczaka, aż się zrumieni.
Do misy wrzućcie sałatę, sezam, uprażone migdały, pomidory, ser, ananasa, wszystko wymieszajcie. Wyłóżcie sałatę na talerze, ułóżcie na niej kurczaka. Sos podajcie w osobnym naczyniu. Smacznego!


sobota, 11 sierpnia 2012

bakłażany po prowansalsku



Lekkie, warzywne danie z ryżem.

Składniki:

  • 3 bakłażany średniej wielkości
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Bakłażany przekrójcie wzdłuż na pół, usuńcie pestki i część miąższu, zostawcie ścianki grubości 2 cm. Wydrążone połówki posypcie solą i odstawcie na 30 min. Na patelni podgrzejcie łyżkę oliwy i duście na niej do miękkości posiekane szalotki, rozgnieciony czosnek, pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów i pomidor. Dodajcie ugotowany ryż, oregano, sól, wymieszajcie. Wydrążone bakłażany opłuczcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i posmarujcie wewnątrz pozostałą oliwą. Nałóżcie farsz, ułóżcie w żaroodpornym naczyniu, zalejcie sokiem pomidorowym. Pieczcie 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180'C. Przed podaniem posypcie natką. Smacznego!

piątek, 10 sierpnia 2012

sałatka z pieczonego buraka, czerwonego grejpfruta, koziego sera i rukoli




Łomnickich, kozich serów ciąg dalszy.
Tym razem w towarzystwie warzywno-owocowym.

Składniki dla 2 osób:

  • 2 średnie buraki,
  • 2 grejpfruty,
  • kilka kawałków koziego sera - my użyliśmy buncka łomnickiego,
  • dwie garście rukoli,
  • oliwa z oliwek,
  • kremowy ocet balsamiczny
  • orzeszki piniowe do smaku

Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Buraki umyjcie, osuszcie, skropcie oliwą i pieczcie przez ok. 45 minut, aż będą miękkie. Gdy buraki się pieką obierzcie grejpfruty i pokrójcie na 1/2cm plasterki. W podobny sposób pokrójcie ser. Gdy buraki się upieką, odstawcie je do ostygnięcia, obierzcie i pokrójcie w plastry. Na talerzu rozsypcie rukolę i poukładajcie na niej na przemian buraki, ser i grejpfruta. Wszystko skropcie kremowym octem balsamicznym i oliwą oraz posypcie orzeszkami piniowymi. Podawajcie od razu albo schłodźcie w lodówce. Zamiast grejpfruta śmiało możecie użyć pomarańcze albo jedno i drugie. Smacznego!




wtorek, 7 sierpnia 2012

tabule


Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, dlatego postanowiliśmy zaserwować sobie i Wam odrobinę lata na talerzu. Tabule to arabski wynalazek. Smakuje i wygląda rewelacyjnie.

Składniki:

  • 1 szklanka kuskusu,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielony ogórek,
  • 2 pomidory,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z jednej cytryny,
  • garść świeżej mięty i tyle samo pietruszki,
  • sól i pieprz.


Kuskus przesypcie do miski i zalejcie wrzącą wodą. Poziom wody powinien przekraczać poziom kaszy o ok. 1/2 cm. Odstawcie na kilka minut, aż kuskus wchłonie całą wodę. Zamieszajcie widelcem dodajcie oliwę, sok z cytryny, jeszcze raz wymieszajcie i odstawcie do ostygnięcia. W tym czasie przygotujcie warzywa. Papryki i ogórka pokrójcie w drobną kostkę. Z pomidorów usuńcie gniazda nasienne i też pokrójcie w kostkę. Zioła posiekajcie. Wymieszajcie wszystko z kaszą doprawcie solą i pieprzem. Odstawcie do lodówki na co najmniej trzy godziny. Najlepiej jak zostanie w lodówce całą noc. Smacznego!

sałatka z fasolki od Ani


Dostaliśmy w prezencie od jednej z naszych fanek prosty przepis na smaczną sałatkę z fasolki :)

Składniki:

  • 300g fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa
  • cytryna
  • ocet balsamiczny
  • zioła (opcjonalnie)

Fasolkę ugotujcie al'dente. Odstawcie do schłodzenia. Cebulę pokrójcie w kostkę, bądź pióra. Natkę posiekajcie nie za drobno. Przygotujcie sos. Nie podamy proporcji, każdy z Was ma zapewne inne oczekiwania :) Wymieszajcie oliwę z octem, sokiem z cytryny i ewentualnie z ziołami, jak lubicie. Proponujemy, żeby sos miał wyrazisty smak. Smacznego! Dzięki Ania!

niedziela, 5 sierpnia 2012

jajecznica z kurkami i kozim serem



Czekaliśmy, czekaliśmy i kurek się doczekaliśmy.

Składniki dla dwóch osób:
  • 1-2 szalotki,
  • 15 dag kurek,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 4 jaja
  • ok 5 dag koziego sera, użyliśmy dojrzewającego
  • sól, pieprz

Posiekajcie szalotkę i podsmażcie ją na maśle, dodajcie śmietanę i smażcie jeszcze ok 2 min. Wrzućcie kurki (wcześniej je umyjcie pod bieżącą wodą, namaczane przejdą wodą i utracą swój smak, osuszcie) i trzymajcie na patelni ok 4 min. Roztrzepcie w miseczce jaja i wlejcie na patelnię, czekajcie aż się jajka zetną, tak jak lubicie. Posólcie i popieprzcie, posypcie rozdrobnionym serem kozim. Smacznego!


piątek, 3 sierpnia 2012

łosoś marynowany w koniaku


Rzuca na kolana.

Potrzebujecie:

  • filet z tuszy łososia ze skórą (przepis jest na łososia o wadze ok.2,5 kg),
  • duży pęczek koperku,
  • 30ml koniaku,
  • 3 łyżki pieprzu,
  • 3 łyżki soli,
  • 9 łyżek cukru
Koperek posiekajcie bardzo drobno, wymieszajcie z przyprawami i zalejcie koniakiem. Łososia podzielcie na porcje, tak żeby można było zrobić z niego "kanapki". Każdą część posmarujcie przyprawami i złóżcie kanapki skórą na zewnątrz. Tak przygotowanego łososia szczelnie owińcie folią aluminiową i włóżcie do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie część możecie zamrozić, ciężko będzie zjeść od razu 2,5kg. Łososia podajemy na dwa sposoby, pokrojonego w cienkie plasterki, ze świeżą bagietką albo jako składnik sushi maki. Smacznego!