poniedziałek, 18 grudnia 2017

pierogi z kimchi, tofu i grzybami


Zakochaliśmy się w kimchi od pierwszego wejrzenia. Jest w naszej lodówce cały czas, skończymy słój 4l i od razu robimy następny. W okresie przedświątecznym wpadliśmy na pomysł, że skoro zajadamy się w Wigilię pierogami z kapustą i grzybami, to dlaczego nie zastąpić tej kapusty pysznym kimchi? Grzyby zostawiliśmy, dodaliśmy tofu i wyszły najsmaczniejsze pierogi! Może też się na nie skusicie?

Składniki na ok. 30 pierogów
  • 300 mąki pszennej (najlepiej typ 500),
  • 150 gorącej wody, 
  • 1/2 łyżeczki soli,
 Farsz
  • 250g tofu,
  • 2 szklanki kimchi, przepis TU
  • 30g suszonych grzybów,
  • łyżka sosu sojowego,
  • wyciśnięty ząbek czosnku,
  • 2 posiekane dymki,
  • 1 jajko,
  • pieprz
Sos
  • 2 i pół łyżki sosu rybnego,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 ml wody
  • wyciśnięty ząbek czosnku,
  • 1 posiekana papryczka chili.
Wszystko dobrze wymieszajcie.   



Zagniećcie ciasto. Gotowe powinno być gładki i elastyczne. Zawińcie w folię i odstawcie na ok. pół godziny.
Przygotujcie farsz.
Suszone grzyby namoczcie na ok. 2 godziny przed przygotowaniem farszu. Gdy będą miękki posiekajcie jej drobno. Tofu pokrójcie w drobną kostkę. Następnie w misce wymieszajcie dobrze wszystkie składniki farszu.
Ciasto rozwałkujcie na placek o grubości ok. 3mm. Używając szklanki wytnijcie kółka z ciasta. Na środek krążka nałóżcie farsz i dobrze zlepcie. 
W garnku zagotujcie posoloną wodę. Pierogi gotujcie partiami. Gotujcie nie więcej niż 2 minuty po wypłynięciu na wierzch. Podawajcie z sosem. My dodatkowo obsmażamy pierogi przed podaniem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza