wtorek, 26 czerwca 2018

zielona szakszuka z bobem, fasolką, szparagami i rukolą


Inspiracją było zdjęcie szakszuki z dodatkiem zielonej fasoli znalezione w internecie. Poszliśmy dalej, czemu nie dodać do niej jeszcze szparagów, bobu, rukoli? Niech jajka mają mnóstwo zieleni dookoła! Oczywiście warzywa możecie swobodnie wymieniać.

Składniki:
  • garść ugotowanego i obranego bobu
  • garść sparzonej, zielonej fasolki
  • kilka zielonych szparagów, wcześniej sparzonych, pokrojonych
  • garść rukoli
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka masła lub oliwy, jak lubicie

dodatki:
  • harissa
  • zaatar
  • możecie też dodać: jogurt, ser kozi, fetę (opcjonalnie)
Na rozgrzanej patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie fasolkę, chwilę podsmażcie, aż odpowiednio zmięknie, dorzućcie bób, szparagi i rukolę, wymieszajcie, zmniejszcie ogień, zróbcie drewnianą łyżką miejsce/gniazda, dla jajek. Wbijcie je ostrożnie, smażcie, aż się zetną. Przed podaniem posypcie wszystko zaatarem, dodajcie harissę i kilka dodatkowych liści rukoli. Jeśli macie ochotę, możecie skropić jeszcze wszystko jogurtem, czy dodać ser. Smacznego!






2 komentarze: