piątek, 24 lutego 2017

owsianka z grzybami, imbirem i jajkiem w koszulce


Zachciało nam się ciepłego śniadania. Uśmiechała się do nas owsianka..zróbmy ją tym razem w wersji wytrawnej, pomyśleliśmy. Wyszło coś rewelacyjnego, sycącego, zdrowego.

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 200 g pieczarek, pokrojonych
  • 2-3 cm świeżego imbiru, posiekanego
  • sos sojowy
  • płatki chili,mieliśmy tureckie na stanie
  • szczypiorek
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki octu 


W rondlu zagotujcie wywar z wodą, dodajcie płatki, przykryjcie, gotujcie ok. 20 min, mieszajcie, jak trzeba, dodajcie więcej wody. Na rozgrzaną patelnię wrzućcie pieczarki z masłem, dodajcie imbir, płatki chili, skropcie sosem sojowym, posólcie i popierzcie do smaku, smażcie aż pieczarki zbrązowieją. Połowę pieczarek posiekajcie jeszcze drobniej i dodajcie do owsianki, resztę użyjcie do wyłożenia gotowe danie. Przygotujcie jajka w koszulce.W garnku zagotujcie wodę. Jajka wbijcie do osobnych miseczek. Gdy woda się zagotuje dodajcie do niej 2-3 łyżki octu. Zmniejszcie ogień pod garnkiem. Poczekajcie aż woda przestanie wrzeć. Następnie zamieszajcie wodę łyżką, tak żeby utworzyć wir. W środek wiru wrzućcie pierwsze jajko, po chwili dodajcie drugie. Garnek przykryjcie pokrywką, jajka gotujcie ok. 3-4 minuty. (nie wrzucajcie do garnka więcej niż dwa jajka jednocześnie). Wyłóżcie owsiankę do misek, wyłóżcie pieczarki, szczypiorek i jajko w koszulce. Smacznego!


wtorek, 7 lutego 2017

zupa pieczarkowa z oliwą truflową


Zimą smakują najlepiej! Rozgrzewają, sycą, popijamy je często z kubka. Tym razem padło na pieczarki, postanowiliśmy podkręcić smak oliwą truflową.

Składniki:
  • 500 g pieczarek, posiekanych w większe kawałki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy truflowej + dodatkowa do skropienia zupy
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • szczypiorek posiekany
  • starty parmezan


Rozgrzejcie patelnię, ustawcie średni ogień, wrzućcie pieczarki, podsmażcie je na sucho, około 5 minut. Dodajcie 1/2 łyżki masła i oliwę truflową, smażcie ok 7-10 minut. Jeśli pieczarki puściły zbyt dużo soków, podkręćcie ogień i odparujcie płyn. Dodajcie cebulę, resztę masła, wymieszajcie, posólcie i popierzcie do smaku, smażcie ok. 10 min. W międzyczasie, w osobnym rondlu podgrzejcie wywar, dodajcie mąkę, mieszajcie energicznie, żeby nie utworzyły się grudki, dodajcie mleko, następnie śmietanę.  Dodajcie płyny do pieczarek i cebuli. Gotujcie ok. 5 minut, posólcie i popieprzcie. Przelejcie do misek, posypcie startym parmezanem i szczypiorkiem, skropcie oliwą truflową. Smacznego!