poniedziałek, 30 stycznia 2017

makaron z pesto z jarmużu z oliwkami, kaparami i czekoladą


Czekolada! Skoro dodajemy ją do chili con carne, dla podkręcenia smaku, postanowliśmy dodać ją do naszych ukochanych makaronów. Nie zawiedliśmy się!

Składniki:
  • 250 g makaronu jaki lubicie
  • 3 szklanki liści jarmużu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
  • 1 szalotka, posiekana
  • 1/3 szklanki kaparów, odsączonych
  • 3/4 szklanki czarnych oliwek, przekrojonych na pół
  • garść startego parmezanu
  • garść startej, gorzkiej czekolady
  • sól, pieprz

Do gotującej wody wrzućcie na 1 minutę liście jarmużu, odcedźcie je, wyłóżcie na ręcznik papierowy i osuszcie. Zostawcie chochelkę wody z gotowania jarmużu.
Makaron ugotujcie w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Osuszone liście jarmużu przełóżcie do malaksera, dodajcie uprażone orzechy i wyciśnięty czosnek, posólcie do smaku i zacznijcie miksować, dodając powoli oliwę. Miksujcie do uzyskania w miarę jednolitej, gładkiej masy. Na patelni podgrzejcie odrobinę oliwy, wrzućcie szalotkę i smażcie, aż lekko zbrązowieje.
Odcedźcie makaron, wymieszajcie go z pesto, dodajcie trochę pozostawionej wody z gotowania jarmużu, wymieszajcie. Dodajcie oliwki, cebulę, kapary, znów wymieszajcie, posypcie wszystko startym parmezanem i czekoladą, popieprzcie do smaku. Smacznego!



3 komentarze: