środa, 26 października 2016

szynka prosciutto z ricottą, figą, oliwą truflową i miodem


Była naszą propozycją na przystawkę, w czasie włoskiej kolacji. Mamy wrażenie, że została dobrze przyjęta, nam smakuje bardzo, więc puszczamy ją dalej w świat :)

Składniki:
  • 2 plastry szynki prosciutto, użyliśmy prosciutto crudo
  • 1 dojrzała figa, przekrojona na pół
  • 3 łyżki ricotty ubitej z odrobiną mleka (robotem kuchennym)
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka liści świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Ułóżcie na talerzu szynkę, dodajcie ubitą ricottę i figę. Skropcie dookoła oliwą, miód wyłóżcie na ricottę, posólcie wszystko i popieprzcie do smaku, posypcie tymiankiem. Smacznego!



wtorek, 18 października 2016

żebra wołowe z sałatką coleslaw i sosem BBQ


Gdy zadzwoni zaprzyjaźniony rzeźnik z informacją, że czekają na nas sezonowane przez 28 dni żebra z bydła rasy limousine, to wiadomo, że obiad będzie obfity i możemy darować sobie kolację :) Oczywiście na obiad trzeba chwilę poczekać, ponieważ te cudeńka wymagają specjalnej troski.

Zacznijcie od przygotowania suchej marynaty
  • łyżka wędzonej papryki,
  • łyżka suszonej cebuli,
  • łyżka czosnku w proszku,
  • łyżka brązowego cukru,
  • łyżeczka pieprzu cayenne,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka zmielonego, czarnego pieprzu,
  • łyżeczka soli
Składniki marynaty wymieszajcie ze sobą. Następnie wetrzyjcie w mięso i odstawcie na 24 godziny do lodówki. 

Gdy już żebra odleżą swoje. Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni. Owińcie szczelnie folią aluminiową i pieczcie ok. 5 godzin, aż będą miękkie i będą swobodnie odchodziły od kości. 



Kiedy żeberka będą w piekarniku będziecie mieć chwilę na przygotowanie dodatków. Proponujemy azjatycką wersję sałatki coleslaw i sos BBQ.

Sałatka:
  • 1/2 małej główki kapusty,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól do smaku
 Kapustę i marchewkę zetrzyjcie na tarce. Cebulę pokrójcie w pióra. Dobrze wszystko wymieszajcie i gotowe. 

Sos BBQ
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała, bardzo drobno posiekana cebula,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1/4 szklanki keczupu,
  • 2 łyżki musztardy (użyliśmy sarepskiej),
  • 2 łyżki sosu Worcestershie,
  • 2 łyżki Sirachy,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz
 W rondelku, na średnim ogniu rozgrzejcie masło. Dodajcie cebulę smażcie przez chwilę. Wsypcie cukier i dobrze wymieszajcie. Dodajcie pozostałe składniki. Poczekajcie jak sos się zagotuje. Zmniejszcie ogień i gotujcie przez ok. 10 minut. Jak będzie gotowy przelejcie do słoika i przechowujcie w lodówce.


czwartek, 13 października 2016

placki z cukinii, marchwi, ziemniaków ze smażonym jajkiem


Przyszedł kolejny weekend i pytanie, co by tu zjeść na śniadanie? Coś innego, nieoczywistego...Warzywa uśmiechały się do nas zalotnie z koszyka :) Placki, zróbmy z nich placki!
A jak śniadanie, to i jajka, sprawdźmy jak do siebie pasują. Sprawdziliśmy, smakują razem obłędnie!

Składniki:
  • 4 szklanki startych na grubej tarce ziemniaków
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 1,5 szklanki startej marchwi
  • 1 szklanka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1/4 szklanki mąki
  • białka z 2 jajek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
Ręcznikiem papierowym odciśnijcie starte warzywa, przełóżcie do miski. Dodajcie resztę składników, wymieszajcie. Smażcie placki na rozgrzanym oleju, my swoje podzieliliśmy na kilka mniejszych, możecie usmażyć też i większe. Smażcie 6-8 minut z każdej strony, na średnim ogniu.
Na tę samą patelnię, po skończeniu smażenia placków, wbijcie jajka i je usmażcie. Możecie zrobić to pod przykryciem. Placki podawajcie z ułożonymi na nich jajkami, posypcie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!



sobota, 1 października 2016

frittata z chorizo, dynią, jarmużem i grzybami


Jesienne poranki już zimne, chce się zjeść coś ciepłego.Uciekamy wtedy w szakszukę bądź frittatę właśnie.

Składniki:
  • 200 g chorizo, pokrojonego w kawałki wielkości kęsa
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki upieczonej dyni (180'C, oliwa, sól, pieprz, 30 min)
  • 1 cebula, posiekana
  • 100 g grzybów (suszonych, namoczonych, użyliśmy podgrzybków)
  • 1 szklanka jarmużu, posiekanego
  • 1 łyżka świeżej szałwii
  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki śmietany, użyliśmy 30%, może być 18%
  • 1 szklanka starego twardego sera (typu Gruyère)
  • sól, pieprz

Podsmażcie na suchej patelni chorizo, odstawcie. Wlejcie oliwę, wrzućcie cebulę i grzyby, podsmażcie do zrumienienia, ok. 6-8 minut. Dodajcie jarmuż i smażcie kolejne 3-4 minuty. Przełóżcie wszystko do miski, dodajcie upieczoną dynię, szałwię, śmietanę, jajka, ser, sól, pieprz, wymieszajcie. Przełóżcie wszystko na żaroodporną patelnię, smażcie na średnim ogniu 7-10 minut, aż się jajka zetną. Przełóżcie do pieca, rozgrzanego do 200'C. Pieczcie ok. 10 minut. Frittata dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Smacznego!