wtorek, 8 listopada 2016

kurczak na białym winie w sosie musztardowym z tymiankiem


Dania jednogarnkowe, wracamy do nich coraz częściej. Nie dość, że proste w przygotowaniu, starczają na kilka dni, oszczędzamy więc też i czas. Tym razem wzięliśmy na warsztat kurczaka. Zrobiliśmy go na francuską nutę, z musztardą, białym winem i tymiankiem.

Składniki:
  • 5-6 piersi kurczaka
  • 3/4 szklanki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • 6 plastrów bekonu, bądź wędzonego boczku
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki tłustej śmietany, użyliśmy 30%
  • kilka gałązek świeżego tymianku


Połączcie ze sobą 1/2 szklanki Dijon z papryką, solą i pieprzem do smaku. Obtoczcie w tym sosie kurczaka, wstawcie do lodówki na min. 2 godziny.
Na patelnię rozgrzaną na średnim ogniu, wrzućcie pokrojony boczek/bekon, smażcie aż będzie kruchy, kilka minut, obracając go. Zdejmijcie z patelni na ręcznik papierowy. Na patelnię wrzućcie kurczaka, podsmażcie po obu stronach, 4-5 minut. Wyjmijcie kurczaka, odstawcie z boczkiem. Na patelnię wlejcie wino, szpatułką zdrapcie resztki boczku i kurczaka. Dodajcie resztę musztardy Dijon, francuską i śmietanę, wymieszajcie. Dodajcie kurczaka, boczek i tymianek. Zredukujcie ogień do małego, duście ok. 15-20 minut, aż kurczak będzie gotowy. My swój podawaliśmy z ryżem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz