piątek, 28 października 2016

grzanka z pastą z awokado i jajkiem w koszulce


Oboje lubimy proste, a przede wszystkim smaczne śniadania, do tego jeszcze wyglądające całkiem przyzwoicie :) To śniadanie spokojnie zdążycie zrobić w tygodniu, przed wyjściem do pracy. Szczególnie polecamy je na leniwy, weekendowy poranek. 

Przepis na 4 grzanki.
  • 2 dojrzałe awokado,
  • sok z limonki,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 bułki,
  • 4 jajka,
  • sól, pieprz,
  • ocet,
  • kozi ser (opcjonalnie) 
Obierzcie awokado, wrzućcie do miski, zalejcie sokiem z limonki. Doprawcie solą, pieprzem. Wszystko dobrze wymieszajcie, rozgniatając awokado widelcem. Bułki przekrójcie i przypieczcie na patelni (najlepiej grillowej).
W garnku zagotujcie wodę. Jajka wbijcie do osobnych miseczek. Gdy woda się zagotuje dodajcie do nie 2-3 łyżki octu. Zmniejszcie ogień pod garnkiem. Poczekajcie aż woda przestanie wrzeć. Następnie zamieszajcie wodę łyżką, tak żeby utworzyć wir. W środek wiru wrzućcie pierwsze jajko, po chwili dodajcie drugie. Garnek przykryjcie pokrywką, jajka gotujcie ok. 3-4 minuty. (nie wrzucajcie do garnka więcej niż dwa jajka jednocześnie). Grzankę posmarujcie pastą z awokado i kozim serem. Jajko wyjmijcie z garnka łyżką cedzakową i przełóżcie na grzankę. Przyprawcie posiekanym chili, solą i pieprzem. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Uwielbiam te grzanki jak mam to dodaję wędzonego łososia,pycha

    OdpowiedzUsuń