poniedziałek, 25 lipca 2016

wieprzowina z sałatką z czereśni


Sezon na czereśnie jeszcze chwilę trwa! A gdyby tak zrobić z nich podkręconą salsę do mięsa? Jeśli mięso, to nie byle jakie, wjechała świnia złotnicka! 

Składniki (na dwie porcje):
  • 2 kotlety wieprzowe, najlepiej ze świni złotnickiej,
  • łyżka kuminu,
  • łyżeczka czosnku w proszku,
  • łyżeczka papryki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka czarnego pieprzu
Składniki panierki dobrze wymieszajcie i natrzyjcie nią mięso. Odstawcie do lodówki na minimum dwie godziny, najlepiej na całą noc. Mięso wyjmijcie z lodówki na ok. 30 minut przed smażeniem. 
W międzyczasie przygotujcie czereśniową salsę.

Składniki:
  • 2 szklanki, wydrylowanych, przekrojonych na pół czereśni,
  • pół czerwonej cebuli, drobno posiekanej,
  • jedna papryczka jalapeño, drobno posiekana,
  • garść posiekanej kolendry,
  • łyżeczka soli,
Wszystkie składniki dobrze wymieszajcie, odstawcie i wróćcie do mięsa. 

Kotlety smażcie na dobrze rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym. Smażcie 2-3 minuty z każdej strony, potem zmniejszcie ogień i dosmażcie tak jak lubicie. Do sprawdzania stopnia wysmażenia najlepiej używajcie termometru kuchennego. My najbardziej lubimy średnio wysmażony (61-63 stopnie). Starajcie się nie przekroczyć temperatury 71 stopni. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz