czwartek, 16 czerwca 2016

makaron z cukinią, pomidorami i grzybami (eintopf)


Kto lubi zmywać miski, miseczki, 3 garnki po gotowaniu? Nie widzimy lasu rąk :) Przed Wami kolejny eintopf, gotujemy wszystko w jednym garnku.

Składniki:
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 mała cukinia, pokrojona
  • 250 g pieczarek, pokrojonych
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 200 g makaronu, użyliśmy rigatoni
  • 600 ml wody lub wywaru warzywnego
  • 300 g sou pomidorowego, użyliśmy passaty
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa


Na głębokiej patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oliwy, wrzućcie cebulę, podsmażcie chwilę, dodajcie czosnek. Wrzućcie pozostałe warzywa, smażcie mieszając od czasu do czasu, ok. 5-8 minut. Wrzućcie makaron, zalejcie wszystko wodą oraz sosem pomidorowym, skropcie oliwą, zmniejszcie ogień. Dodajcie przyprawy. Gotujcie ok. 10-15 minut, aż makaron zaabsorbuje większość płynów. Wyłóżcie na talerze, posypcie parmezanem jeśli lubicie. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Talerze wylizane !!! Zamiast pieczarek użyłam suszonych podgrzybków . Pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszymy się, że smakowało :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. o to dla mnie nowość aby makaron gotować w sosie, zawsze to robię osobno. Muszę spróbować :-) cmok z Posen.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maja, jak mało czasu, ratujemy się w ten sposób :) Buziaki!

      Usuń