wtorek, 14 czerwca 2016

koreańskie, słodko-pikantne klopsiki wieprzowe


Zaprosiliśmy znajomych na koreański wieczór na naszym balkonie. W planach był bibimbap i kimchi, ale po głowie chodziła jeszcze jakaś przystawka, coś małego, pysznego, na ząb. Zaczęliśmy grzebać w książkach i internecie i oto co nam wyszło :) Smakują nieziemsko, stały się hitem wieczoru! Mamy nadzieję, że uprzyjemnią również Wasze kolacje!

Składniki (klopsiki):
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego,
  • 1 łyżka pasty gochujang,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka posiekanego imbiru,
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku,
  • 1 drobno posiekany szczypiorek,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 1 roztrzepane jajko,
  • sól, pieprz
Z podanych proporcji powinniście otrzymać ok. 40 klopsików.



Piekarnik rozgrzejcie do 190 stopni. Składniki wrzućcie do dużej miski i starannie wymieszajcie. Nawilżonymi dłońmi formujcie klopsiki. Powinny być nieco mniejsze od piłeczek do tenisa stołowego. 
Na blachę wyłóżcie papier do pieczenia i poukładajcie klopsiki. Przygotujcie glazurę.

Składniki:
  • 2 łyżki pasty gochujang (jeśli lubicie ostre smaki możecie dodać więcej),
  • 1/4 szklanki miodu,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego
Składniki glazury wrzućcie do rondelka i zagotujcie. Trzymajcie na ogniu przez kilka minut, aż trochę zgęstnieje, nie zapomnijcie o mieszaniu. Gdy będzie gotowa odstawcie na chwilę do wystygnięcia. Następnie posmarujcie glazurą klopsiki i wstawcie do piekarnika na 20 minut. 

Przed podaniem posypcie klopsiki prażonymi ziarnami sezamu i drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie! Ale co to jest ta pasta gochujang? Bo nie spotkałam się z tym jeszcze :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to koreańska pasta z papryki z dodatkiem soi, do nabycia w sklepach z azjatycką żywnością. Polecamy, pyszna! :)

      Usuń
    2. Wspaniale, na pewno poszukam, dziękuję! :)

      Usuń
  2. brakuje tylko oryginalnej koreańskiej nazwy tego specjału

    OdpowiedzUsuń