wtorek, 7 czerwca 2016

duszone karczki jagnięce


Jesteśmy ogromnymi fanami jagnięciny, więc gęba nam się uśmiechnęła gdy usłyszeliśmy u naszego ulubionego rzeźnika, Szymona, że ma dla nas takie cacka, karczki jagnięce. Wręczając nam je mówił: pewnie będziecie wiedzieli co z tym zrobić :) No to dzielimy się tym, co nam wyszło, a wyszło danie przepyszne!

Składniki:
  • 4 kotlety (łączna waga ok. 1 kg)
  • 2 posiekane, małe marchewki,
  • 2 posiekane łodygi selera naciowego,
  • 1 posiekana cebula,
  • 5 posiekanych ząbków czosnku,
  • 1/2 szklani wina,
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego,
  • puszka pomidorów,
  • szklaka wywaru drobiowego,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • skórka z cytryny, 
  • posiekana miętą lub natka pietruszki


Rozgrzejcie piekarnik do 165 stopni. 
Kotlety przyprawcie sola i pieprzem. W żeliwnym, żaroodpornym naczyniu (rondlu) rozgrzejcie 2 łyżki oliwy. Obsmażcie kotlety z obu stron, aż zrobią się brązowe. Kotlety przełóżcie na talerz. 
Dolejcie trochę oliwy do rondla i dodajcie marchewkę, seler, cebulę i czosnek. Smażcie kilka minut, aż warzywa zrobią się lekko brązowe. 
Wlejcie wino i ocet winny. Gotujcie i mieszajcie przez jakiś czas. Całość powinna zredukować się o ok. połowę. Dodajcie pomidory, wywar i zioła. Zagotujcie. Do rondla przełóżcie kotlety, rondel przykryjcie i wstawcie do piekarnika na dwie godziny. 
Wyjmijcie kotlety. Odcedźcie wywar, przelejcie do garnka i zredukujcie o połowę. Mięso podajcie z warzywami, które piekły się razem z jagnięciną i polejcie zredukowanym sosem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz