Mieszanka smaków powala. Po zjedzeniu długo nie poczujecie głodu ;)
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki chorizo, pokrojonego
- 2 jajka
- łyżka octu
- 1 szklanka posiekanego awokado
- 1/4 szklanki mascarpone
- 1/4 szklanki nasion słonecznika + 2 łyżki do posypania
- 1/2 szklanki liści bazylii
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Do rondelka wlejcie wodę, zagotujcie, wrzućcie płatki owsiane, zmniejszcie ogień, posólcie do smaku, gotujcie pod przykryciem, kilka minut, aż płatki będą miękkie. W międzyczasie przygotujcie pesto, zmiksujcie wszystkie składniki, dodając powoli oliwę, odstawcie.
Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażcie do chrupkości chorizo. Przygotujcie jajka w koszulce: w garnku zagotujcie wodę, wyłączcie palnik i dodajcie ocet. Zamieszajcie żeby powstał wir. Jajka wbijcie do osobnych misek. Delikatnie wrzućcie jajko w środek wiru. W ten sam sposób wrzućcie drugie jajko (maksymalnie 2 jajka na garnek). Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 3 minuty. Gdy będą gotowe wyjmijcie łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.
Wyłóżcie na talerze owsiankę, polejcie pesto, dodajcie pokrojone awokado, podsmażoną kiełbasę, mascarpone i jajko. Posypcie wszystko pestkami słonecznika i liśćmi bazylii. Wymieszajcie wszystko ze sobą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz