piątek, 13 listopada 2015

owsianka z mascarpone, pesto, chorizo, awokado i jajkiem


Mieszanka smaków powala. Po zjedzeniu długo nie poczujecie głodu ;)

Składniki:
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki chorizo, pokrojonego
  • 2 jajka
  • łyżka octu
  • 1 szklanka posiekanego awokado
  • 1/4 szklanki mascarpone
pesto:
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika + 2 łyżki do posypania
  • 1/2 szklanki liści bazylii
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz


Do rondelka wlejcie wodę, zagotujcie, wrzućcie płatki owsiane, zmniejszcie ogień, posólcie do smaku, gotujcie pod przykryciem, kilka minut, aż płatki będą miękkie. W międzyczasie przygotujcie pesto, zmiksujcie wszystkie składniki, dodając powoli oliwę, odstawcie.
Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażcie do chrupkości chorizo. Przygotujcie jajka w koszulce: w garnku zagotujcie wodę, wyłączcie palnik i dodajcie ocet. Zamieszajcie żeby powstał wir. Jajka wbijcie do osobnych misek. Delikatnie wrzućcie jajko w środek wiru. W ten sam sposób wrzućcie drugie jajko (maksymalnie 2 jajka na garnek). Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 3 minuty. Gdy będą gotowe wyjmijcie łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.
Wyłóżcie na talerze owsiankę, polejcie pesto, dodajcie pokrojone awokado, podsmażoną kiełbasę, mascarpone i jajko. Posypcie wszystko pestkami słonecznika i liśćmi bazylii. Wymieszajcie wszystko ze sobą. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz