pasta pomidorowa z boczkiem
Świetna do kanapek, mięs.
- 10 szt. Waszych ulubionych pomidorów,
- 10 posiekanych plastrów wędzonego boczku,
- 1 posiekana cebula,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka płatków chili,
- 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu (wybór należy do Was)
Na głębokiej patelni podsmażcie cebulę, czosnek i boczek. Gdy boczek będzie podsmażony dodajcie pomidory oraz pozostałe składniki, wymieszajcie i gotujcie, aż pomidory zmiękną. Zmiksujcie blenderem i gotujcie jeszcze kilka minut. Pasta musi zgęstnieć. Serwujcie na ciepło lub zimno z pieczywem albo podawajcie jako dip. Dobrze sprawdza się również jako zamiennik keczupu. Smacznego!
Pychotka. Szczególnie mój mąż byłby nią zachwycony. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015, dziś już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuń