środa, 9 września 2015

pasta pomidorowa z boczkiem


Świetna do kanapek, mięs.
  • 10 szt. Waszych ulubionych pomidorów,
  • 10 posiekanych plastrów wędzonego boczku,
  • 1 posiekana cebula,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka płatków chili,
  • 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu (wybór należy do Was)
Na głębokiej patelni podsmażcie cebulę, czosnek i boczek. Gdy boczek będzie podsmażony dodajcie pomidory oraz pozostałe składniki, wymieszajcie i gotujcie, aż pomidory zmiękną. Zmiksujcie blenderem i gotujcie jeszcze kilka minut. Pasta musi zgęstnieć. Serwujcie na ciepło lub zimno z pieczywem albo podawajcie jako dip. Dobrze sprawdza się również jako zamiennik keczupu. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Pychotka. Szczególnie mój mąż byłby nią zachwycony. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015, dziś już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń