poniedziałek, 21 września 2015

makaron z boczkiem, groszkiem i parmezanem (eintopf)


Kolejny, szybki, makaronowy eintopf.

Składniki:
  • 4 plastry wędzonego boczku, 
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 250 g makaronu (użyliśmy rigatoni)
  • 3/4 szklanki wywaru z kurczaka
  • 3/4 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1/2 szklanki tłustej, gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
Na głęboką, rozgrzaną patelnię wrzućcie pokrojony boczek, smażcie do chrupkości, wyjmijcie łyżką cedzakową i odłóżcie na papierowy ręcznik. Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzućcie czosnek, podsmażcie chwilę, dodajcie makaron, wodę, wywar, sól, pieprz, wymieszajcie, zagotujcie, następnie zmniejszcie ogień, gotujcie pod przykryciem, aż makaron się ugotuje, ale będzie al'dente (ok. 8-10 minut). Dodajcie groszek, parmezan i śmietanę. Gotujcie ok. 3-5 minut,aż sos zgęstnieje. Posypcie usmażonym boczkiem. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Swietny przepis ale czym zastapic smietane??? mam nietolerancje laktozy

    OdpowiedzUsuń