wtorek, 9 września 2014

sałatka z kapustą włoską, śliwkami, orzechami i serem gorgonzola


Jesienią sałatki też dobrze smakują! :)

Składniki:
  • 150 g kapusty włoskiej, posiekanej w paski
  • 6 śliwek, wydrylowanych, przekrojonych na pół
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 1 liść laurowy
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2-3 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • 1 szalotka, posiekana
  • 2 łyżeczki posiekanych liści rozmarynu
  • 100-120 g sera gorgonzola, pokrojonego w plastry
  • 1/4 szklanki uprażonych orzechów włoskich
  • sól
  • 1/4 szklanki oliwy
Pokrojoną kapustę doprawcie ok. 1/2 łyżeczką soli, polejcie 1 łyżką oliwy, odstawcie na 20 min. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy, wrzućcie śliwki, smażcie chwilę, ok. 1 min. Dodajcie miód, wino, liść laurowy i anyż, gotujcie razem ok. 2 minut. Wyjmijcie łyżką cedzakową same śliwki, zwiększcie ogień i odparujcie wino, aż uzyskacie ok. 3 łyżki sosu. Wyciągnijcie liść laurowy i anyż, dodajcie szalotkę i rozmaryn. Wymieszajcie wszystko z pozostałą oliwą, posólcie, popieprzcie i dodajcie ocet winny. Ciepłym sosem polejcie kapustę, wymieszajcie i odstawcie na ok. 20-30 minut. Wyłóżcie na talerze w towarzystwie sera, uprażonych orzechów i podsmażonych śliwek. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Niespotykane połączenie smaków ale jakże bajecznie wyglądające !! Super pomysł ! Brawo !

    Pozdrawiamy :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i zachęcamy do przygotowania, równie dobrze smakuje ;) Pozdrawiamy!

      Usuń