sałatka z kapustą włoską, śliwkami, orzechami i serem gorgonzola
Jesienią sałatki też dobrze smakują! :)
Składniki:
- 150 g kapusty włoskiej, posiekanej w paski
- 6 śliwek, wydrylowanych, przekrojonych na pół
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
- 1 liść laurowy
- 1 gwiazdka anyżu
- 2-3 łyżeczki czerwonego octu winnego
- 1 szalotka, posiekana
- 2 łyżeczki posiekanych liści rozmarynu
- 100-120 g sera gorgonzola, pokrojonego w plastry
- 1/4 szklanki uprażonych orzechów włoskich
- sól
- 1/4 szklanki oliwy
Pokrojoną kapustę doprawcie ok. 1/2 łyżeczką soli, polejcie 1 łyżką oliwy, odstawcie na 20 min. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy, wrzućcie śliwki, smażcie chwilę, ok. 1 min. Dodajcie miód, wino, liść laurowy i anyż, gotujcie razem ok. 2 minut. Wyjmijcie łyżką cedzakową same śliwki, zwiększcie ogień i odparujcie wino, aż uzyskacie ok. 3 łyżki sosu. Wyciągnijcie liść laurowy i anyż, dodajcie szalotkę i rozmaryn. Wymieszajcie wszystko z pozostałą oliwą, posólcie, popieprzcie i dodajcie ocet winny. Ciepłym sosem polejcie kapustę, wymieszajcie i odstawcie na ok. 20-30 minut. Wyłóżcie na talerze w towarzystwie sera, uprażonych orzechów i podsmażonych śliwek. Smacznego!
Niespotykane połączenie smaków ale jakże bajecznie wyglądające !! Super pomysł ! Brawo !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :))
Dziękujemy i zachęcamy do przygotowania, równie dobrze smakuje ;) Pozdrawiamy!
Usuń