wtorek, 2 września 2014

makaron z kurczakiem, boczkiem i śliwkami


Sezon na śliwki trwa. Postanowiliśmy wrzucić je do naszych ukochanych makaronów. A że śliwki lubią boczek, co już wiadomo, wyszło nam naprawdę pyszne danie!

Składniki:
  • 250 g makaronu jaki lubicie, my użyliśmy tagliatelle
  • 1 pierś z kurczaka
  • 180 g surowego boczku
  • 80 g wędzonego boczku
  • 6 śliwek, wydrylowanych i pokrojonych w paski
  • garść orzeszków piniowych
  • oliwa
  • sól, pieprz
Na rozgrzanej patelni uprażcie do zrumienienia orzeszki piniowe, odstawcie je do wystygnięcia, a na tę samą patelnię wrzućcie pokrojony w plastry boczek wędzony i smażcie aż się zrobi chrupki, odstawcie.
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Zmiksujcie w malakserze pierś z kurczaka razem z surowym boczkiem, dzięki temu mięso kurczaka będzie potem bardziej wilgotne. Na głęboką patelnię wlejcie oliwę i wrzućcie mięso, smażcie aż się mięso zetnie. Dodajcie śliwki, sól, pieprz, wymieszajcie i smażcie aż śliwki lekko zmiękną, dodajcie chochlę wody z gotowania makaronu, wymieszajcie i dodajcie ugotowany makaron. Podawajcie z usmażonym chrupkim boczkiem oraz uprażonymi orzeszkami piniowymi. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Śliwki i boczek, o tak! I do tego makaron, pyszne danie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń