środa, 12 lutego 2014

pieczony kalafior z czosnkiem, cytryną i wędzoną papryką


Świetny jako przystawka, do pogryzienia przy oglądaniu filmu czy ulubionego serialu :)
Możecie go również podać jako dodatek do mięs czy ryb.

Składniki:

  • różyczki z 1 średniej wielkości kalafiora
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (możecie zastąpić zwykłą, słodką)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • płatki chili (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania


Rozgrzejcie piec do 200'C. Wymieszajcie wszystkie składniki marynaty i obtoczcie w niej dokładnie wszystkie różyczki kalafiora. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, wyłóżcie kalafiora w przyprawach i pieczcie ok. 35-40 minut. Wyłóżcie na talerz, posypcie natką. Smacznego!



2 komentarze: