Dostaliśmy w prezencie kaszę bulgur. Postanowiliśmy wypełnić nią papryki. Wyszło zdrowe i bardzo sycące danie.
Składniki:
- 4-5 papryk, pozbawionych gniazd
- 2 pomidory, pokrojone, bądź odsączone pomidory z puszki 400 g
- 1 szklanka orzeszków piniowych lub nasion słonecznika, uprażonych na patelni
- 1/2 szklanki płatków migdałowych, uprażonych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 młode cebule ze szczypiorkiem, posiekane
- 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 3/4 szklanki rodzynek
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy bulgur
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 szklanki soku pomidorowego, użyliśmy passaty
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki posiekanej natki
- pieprz
Rozgrzejcie na głębokiej patelni oliwę, podsmażcie na niej cebulę. Dodajcie uprażone nasiona słonecznika i migdały, rodzynki, szczypiorek, czosnek i cynamon, wymieszajcie i gotujcie chwilę. Dodajcie pomidory, sok z pomidorów i sól. Zmniejszcie ogień, przykryjcie i gotujcie ok. 30 minut. Dodajcie ugotowaną kaszę, wymieszajcie. Dodajcie miętę i natkę, wymieszajcie.
Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Do naczynia żaroodpornego nalejcie 1/4 szklanki wody. Papryki wypełnijcie farszem i skropcie oliwą. Przykryjcie i pieczcie ok. 50 minut, zdejmijcie pokrywę i pieczcie jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypcie świeżą natką. Smacznego!
Bardzo lubię papryki faszerowane i kaszę bulgur ale tego połączenia jeszcze nie próbowałem. Zazwyczaj używam ryżu a ta kasza to mniej standardowe rozwiązanie. Bardzo fajne. WF
OdpowiedzUsuńZachęcamy przygotować, naprawdę fajne smaki i człowiek syty po 1 takiej papryce ;) Pozdrawiamy!
UsuńBardzo apetyczne, kolorowe i zdrowe połączenie. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńDzięki, pozdrawiamy! :)
Usuń