czwartek, 9 stycznia 2014

papryki faszerowane kaszą bulgur


Dostaliśmy w prezencie kaszę bulgur. Postanowiliśmy wypełnić nią papryki. Wyszło zdrowe i bardzo sycące danie.

Składniki:

  • 4-5 papryk, pozbawionych gniazd
  • 2 pomidory, pokrojone, bądź odsączone pomidory z puszki 400 g
  • 1 szklanka orzeszków piniowych lub nasion słonecznika, uprażonych na patelni
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych, uprażonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 młode cebule ze szczypiorkiem, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy bulgur 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 szklanki soku pomidorowego, użyliśmy passaty
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • pieprz

Rozgrzejcie na głębokiej patelni oliwę, podsmażcie na niej cebulę. Dodajcie uprażone nasiona słonecznika i migdały, rodzynki, szczypiorek, czosnek i cynamon, wymieszajcie i gotujcie chwilę. Dodajcie pomidory, sok z pomidorów i sól. Zmniejszcie ogień, przykryjcie i gotujcie ok. 30 minut. Dodajcie ugotowaną kaszę, wymieszajcie. Dodajcie miętę i natkę, wymieszajcie.
Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Do naczynia żaroodpornego nalejcie 1/4 szklanki wody. Papryki wypełnijcie farszem i skropcie oliwą. Przykryjcie i pieczcie ok. 50 minut, zdejmijcie pokrywę i pieczcie jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypcie świeżą natką. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Bardzo lubię papryki faszerowane i kaszę bulgur ale tego połączenia jeszcze nie próbowałem. Zazwyczaj używam ryżu a ta kasza to mniej standardowe rozwiązanie. Bardzo fajne. WF

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy przygotować, naprawdę fajne smaki i człowiek syty po 1 takiej papryce ;) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne, kolorowe i zdrowe połączenie. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń