Coś na nieduży głód. Świetne na ciepłą, prostą przystawkę. Korzystajmy z dyni, już niebawem zniknie z naszych straganów.
Składniki:
- 1/2 średniej wielkości dyni
- tymianek (użyliśmy suszonego)
- liście szałwii
- sól
- pieprz
- oliwa
- ok. 30-40 g sera pleśniowego
Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Dynię pokrójcie w księżyce, wytnijcie pestki i miękki miąższ. Wyłóżcie kawałki dyni (razem ze skórą) na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posólcie, popieprzcie, posypcie przyprawami, polejcie oliwą. Pieczcie ustawione w pionie przez 15 minut, przewróćcie na bok, pieczcie kolejne 15 minut i na kolejnym boku tyle samo. Wyjmijcie, posypcie pokruszonym serem, wstawcie jeszcze na chwilę, aż się ser zacznie rozpuszczać. Podawajcie od razu. Smacznego!
na pierwszy rzut oka myślałam że to mięsko. Wygląda bajecznie :) zdrowe i smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i polecamy, dynia była pyszna! :)
Usuń