wtorek, 19 listopada 2013

pieczona dynia z tymiankiem, szałwią i serem pleśniowym


Coś na nieduży głód. Świetne na ciepłą, prostą przystawkę. Korzystajmy z dyni, już niebawem zniknie z naszych straganów.

Składniki:

  • 1/2 średniej wielkości dyni
  • tymianek (użyliśmy suszonego)
  • liście szałwii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • ok. 30-40 g sera pleśniowego

Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Dynię pokrójcie w księżyce, wytnijcie pestki i miękki miąższ. Wyłóżcie kawałki dyni (razem ze skórą) na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posólcie, popieprzcie, posypcie przyprawami, polejcie oliwą. Pieczcie ustawione w pionie przez 15 minut, przewróćcie na bok, pieczcie kolejne 15 minut i na kolejnym boku tyle samo. Wyjmijcie, posypcie pokruszonym serem, wstawcie jeszcze na chwilę, aż się ser zacznie rozpuszczać. Podawajcie od razu. Smacznego!





2 komentarze:

  1. na pierwszy rzut oka myślałam że to mięsko. Wygląda bajecznie :) zdrowe i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i polecamy, dynia była pyszna! :)

      Usuń