poniedziałek, 14 października 2013

zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów


Co może być jesienią lepszego od miski gorącej, pysznej zupy? My już wiemy co!

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • kleks śmietany


Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Paprykę umyjcie, osuszcie i wytnijcie z niej gniazda z nasionami. Pieczcie ok. 15-20 minut, aż zacznie robić się czarna. Upieczoną przełóżcie do worka foliowego i szczelnie zamknijcie na 10 minut, łatwiej teraz obierzecie ją ze skóry. Na głębokiej patelni rozgrzejcie masło z oliwą, wrzućcie cebulę, podsmażcie chwilę, dodajcie czosnek i smażcie aż się zeszklą. Dodajcie upieczoną paprykę, wymieszajcie i smażcie ok. 3 minut. Wlejcie pomidory, wymieszajcie, zmniejszcie ogień i gotujcie bez przykrycia 20 minut. Zmiksujcie, posólcie i popieprzcie do smaku. Rozlejcie zupę do misek, dodajcie śmietanę. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Ostatnio bardzo lubię zupy kremy, Twój wygląda cudnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i zachęcamy do popełnienia! :)

      Usuń
  2. Wyszło naprawdę super, polecam. Dodałam jeszcze szczyptę pieprzu cayenne

    OdpowiedzUsuń