Co może być jesienią lepszego od miski gorącej, pysznej zupy? My już wiemy co!
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki
- 2 puszki pomidorów
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- kleks śmietany
Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Paprykę umyjcie, osuszcie i wytnijcie z niej gniazda z nasionami. Pieczcie ok. 15-20 minut, aż zacznie robić się czarna. Upieczoną przełóżcie do worka foliowego i szczelnie zamknijcie na 10 minut, łatwiej teraz obierzecie ją ze skóry. Na głębokiej patelni rozgrzejcie masło z oliwą, wrzućcie cebulę, podsmażcie chwilę, dodajcie czosnek i smażcie aż się zeszklą. Dodajcie upieczoną paprykę, wymieszajcie i smażcie ok. 3 minut. Wlejcie pomidory, wymieszajcie, zmniejszcie ogień i gotujcie bez przykrycia 20 minut. Zmiksujcie, posólcie i popieprzcie do smaku. Rozlejcie zupę do misek, dodajcie śmietanę. Smacznego!
Ostatnio bardzo lubię zupy kremy, Twój wygląda cudnie;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i zachęcamy do popełnienia! :)
UsuńWyszło naprawdę super, polecam. Dodałam jeszcze szczyptę pieprzu cayenne
OdpowiedzUsuńCieszymy się, super! :)
Usuń