środa, 4 września 2013

słodkie precle


Dzieciaki domagały się czegoś słodkiego. W "słodkiej szafce" pustki. Zatem fartuch i do roboty.


Składniki:
  • 125 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru,
  • 200 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania precli.


Utrzyjcie masło z cukrem na jednolitą masę. Dodajcie jajko i dalej ucierajcie. W trakcie ucierania dodajcie aromat waniliowy. 
Mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia. Dodajcie do maślanej masy. Wyrabiajcie rękami dopóki ciasto nie będzie gładkie. Jeśli lepi się do rąk dodajcie więcej mąki. Zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 30 minut.
Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
Ciasto podzielcie na średniej wielkości kulki. Z każdej uformujcie wałek i zwińcie go w precla. Pieczcie ok. 8-10 minut. Boki precli powinny być lekko brązowe. Jak wystygną posypcie cukrem pudrem. Smacznego!



2 komentarze: