środa, 14 sierpnia 2013

polędwica wieprzowa w pomarańczach z kardamonem


Prosty przepis na aromatyczną, pomarańczową wieprzowinę.
Receptura pochodzi z książki Dorie Greenspan "Around my French Table".


Składniki: (na 4 porcje)
  • 3 duże pomarańcze
  • polędwica wieprzowa ok. 750g
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 3/4 łyżeczki kardamonu (mielonego)
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • kilka listków szałwii lub natka pietruszki

Z dwóch pomarańczy obierzcie skórkę (bez białej części) przy pomocy obieraczki do warzyw. Skórkę pokrójcie na paski o szerokości ok 3 mm. 
Obrane pomarańcze pozbawcie cienkich membran. Miąższ pokrójcie w 2 cm kostkę. Wyciśnijcie sok z ostatniej pomarańczy.

Polędwicę pokrójcie na równe kawałki. Ważne żeby miały podobną grubość będą gotowe w tym samym czasie.

Na dużej patelni rozgrzejcie masło i olej. Polędwicę smażcie na średnim ogniu po ok. 3 minuty z każej strony. Doprawcie pieprzem, solą i kardamonem. Dodjacie skórkę, sok i drobno posiekaną cebulę. Zamieszajcie. Jak zacznie bulgotać, przykryjcie i gotujcie ok. 10 minut.

Na koniec dodajcie cząstki pomarańczy i gotujcie wszystko razem pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Jeśli uważacie, że sos jest zbyt rzadki, zdejmijcie pokrywkę i pozwólcie mu odparować. Sprawdźcie czy nie brakuje soli i pieprzu. Przed podaniem posypcie szałwią lub pietruszką.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Świetny, oryginalny pomysł, ja na połączenie mięsa z owocami zawsze chętna ;)

    OdpowiedzUsuń