sobota, 24 sierpnia 2013

frittata z bazylią i pomidorami


Jaja zdrowei smaczne. W towarzystwie pomidorów i bazylii wyśmienite.
Frittata jak znalazł na rodzinne, weekendowe śniadanie.


  • 6 jaj,
  • dwa, średnie, obrane, pokrojone w drobną kostkę pomidory,
  • mała, posiekana cebula,
  • garsć posiekanej bazylii,
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
  • odrobina mleka,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,

Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Patelnię lub inne naczynie o średnicy ok. 20 cm posmarujcie masłem.
Cebulę podsmażcie na oliwie. Dodajcie czosnek, bazylię, doprawcie solą i pieprzem. Dobrze wymieszajcie i smażcie przez chwilę. Odstawcie do wystygnięcia. 
W misce wymieszajcie jajka z odrobiną mleka. Dodajcie pomidory i przestudzoną cebulę z czosnkiem i bazylią. Wymieszajcie. Całość przelejcie do natłuszczonego naczynia
Pieczcie przez ok. 25-30 minut. Podawajcie ciepłą, ale nie gorącą (na zimno też jest OK). Możecie polać kremem balsamicznym. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Wspaniała! Z pewnością smakuje równie świetnie co wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda. Ja robiłam latem frittatę z warzywami. Zerknijcie w wolnej chwili http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/09/09/frittata-wloski-omlet-z-warzywami/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda ta frittata. Ja piekłam na patelce, ale urocza jest z piekarnika. Spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń