Jaja zdrowe są i smaczne. W towarzystwie pomidorów i bazylii wyśmienite.
Frittata jak znalazł na rodzinne, weekendowe śniadanie.
- 6 jaj,
- dwa, średnie, obrane, pokrojone w drobną kostkę pomidory,
- mała, posiekana cebula,
- garsć posiekanej bazylii,
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
- odrobina mleka,
- oliwa,
- sól i pieprz,
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Patelnię lub inne naczynie o średnicy ok. 20 cm posmarujcie masłem.
Cebulę podsmażcie na oliwie. Dodajcie czosnek, bazylię, doprawcie solą i pieprzem. Dobrze wymieszajcie i smażcie przez chwilę. Odstawcie do wystygnięcia.
W misce wymieszajcie jajka z odrobiną mleka. Dodajcie pomidory i przestudzoną cebulę z czosnkiem i bazylią. Wymieszajcie. Całość przelejcie do natłuszczonego naczynia.
Wspaniała! Z pewnością smakuje równie świetnie co wygląda!
OdpowiedzUsuńPotwierdzamy, była pyszna! :)
UsuńPięknie wygląda. Ja robiłam latem frittatę z warzywami. Zerknijcie w wolnej chwili http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/09/09/frittata-wloski-omlet-z-warzywami/
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda ta frittata. Ja piekłam na patelce, ale urocza jest z piekarnika. Spróbuje :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, pozdrawiamy! :)
Usuń