Delikatna dzięki mleku, kwaśna dzięki cytrynie, orzeźwiająca dzięki mięcie...
Składniki:
- 750 g - 1 kg niedużych cukinii, starte na grubej tarce
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 cebule, posiekane
- 500 ml bulionu drobiowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki posiekanej mięty
- 750 ml mleka
- 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
- 4 cienkie plastry cytryny
Połowę startej cukinii wyłóżcie do durszlaka umieszczonego nad miską, posypcie solą, przykryjcie pozostałą częścią cukinii i ponownie posypcie solą. Odstawcie do odsączenia na 25-30 minut. Następnie wybierzcie małymi garstkami cukinię, wyciskając resztę soku. Przełóżcie z powrotem do durszlaka, opłuczcie wodą, by usunąć resztki soli. Ponownie wyciśnijcie i odstawcie.
Masło rozpuśćcie w rondlu, na małym ogniu. Dodajcie cebulę i smażcie przez 3-4 minuty, aż się zeszkli. Następnie zalejcie bulionem, przykryjcie i duście przez 15-20 minut. Odstawcie, by zupa delikatnie ostygła. Zmiksujcie, dodajcie cukinię, gałkę i 1 łyżeczkę mięty. Doprowadźcie do wrzenia, przykryjcie i gotujcie 6-8 minut. Dodajcie mleko, sok cytrynowy i doprawcie solą i pieprzem. Zupę podgrzejcie, ale nie doprowadzajcie do wrzenia. Podawajcie posypaną pozostałą miętą i udekorowaną plastrami cytryny. Smacznego!
A za mną dziś tak zupa "chodzi"... to połączenie smaków jest rewelacyjne. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńByła naprawdę dobra :)
Usuńfajna łyżka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Seba
Dzięki :)
UsuńNie pojmuję: po co odsączać sok z cukinii?
OdpowiedzUsuńTo nie jest krem, zależy nam na tym, żeby cukinia była jak najbardziej jędrna. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń