poniedziałek, 3 czerwca 2013

zupa z cukinii na mleku


Delikatna dzięki mleku, kwaśna dzięki cytrynie, orzeźwiająca dzięki mięcie...

Składniki:

  • 750 g - 1 kg niedużych cukinii, starte na grubej tarce
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule, posiekane
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty
  • 750 ml mleka
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
  • 4 cienkie plastry cytryny


Połowę startej cukinii wyłóżcie do durszlaka umieszczonego nad miską, posypcie solą, przykryjcie pozostałą częścią cukinii i ponownie posypcie solą. Odstawcie do odsączenia na 25-30 minut. Następnie wybierzcie małymi garstkami cukinię, wyciskając resztę soku. Przełóżcie z powrotem do durszlaka, opłuczcie wodą, by usunąć resztki soli. Ponownie wyciśnijcie i odstawcie.
Masło rozpuśćcie w rondlu, na małym ogniu. Dodajcie cebulę i smażcie przez 3-4 minuty, aż się zeszkli. Następnie zalejcie bulionem, przykryjcie i duście przez 15-20 minut. Odstawcie, by zupa delikatnie ostygła. Zmiksujcie, dodajcie cukinię, gałkę i 1 łyżeczkę mięty. Doprowadźcie do wrzenia, przykryjcie i gotujcie 6-8 minut. Dodajcie mleko, sok cytrynowy i doprawcie solą i pieprzem. Zupę podgrzejcie, ale nie doprowadzajcie do wrzenia. Podawajcie posypaną pozostałą miętą i udekorowaną plastrami cytryny. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. A za mną dziś tak zupa "chodzi"... to połączenie smaków jest rewelacyjne. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna łyżka :)

    Pozdrawiam
    Seba

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pojmuję: po co odsączać sok z cukinii?

    OdpowiedzUsuń
  4. To nie jest krem, zależy nam na tym, żeby cukinia była jak najbardziej jędrna. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń