środa, 1 maja 2013

banany z granolą i kokosem


Świetne na śniadanie, czy też deser. Jeśli nie przepadacie za mlekiem kokosowym, zastąpcie je gęstym jogurtem naturalnym.

Składniki: (4 porcje)

  • 3-4 dojrzałe banany
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu (do mleka)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • garść pokruszonych orzechów włoskich (lub laskowych, dajcie co lubicie)
  • 1/3 szklanki nasion słonecznika
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu (do płatków)
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka wody



Puszkę mleka włóżcie do lodówki, najlepiej na noc, w niskiej temperaturze wytrąci się sama masa, która jest nam właśnie potrzebna.
Masę zmiksujcie z łyżką miodu na gładką konsystencję.
Wymieszajcie w misce płatki, orzechy, słonecznik, sól i cynamon. W drugiej misce połączcie ze sobą miód, wanilię i wodę, które następnie dodajcie do miski z płatkami. Dobrze wymieszajcie i wyłóżcie na papier do pieczenia, zróbcie cienką warstwę. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 150’C na ok. 30 minut. Banany rozgniećcie widelcem lub praską do ziemniaków, wyłóżcie je na dno kokilek. Następnie wyłóżcie gotową granolę, zakończcie masą z mleka kokosowego. Smacznego!


4 komentarze: