środa, 24 kwietnia 2013

kurczak w cieście francuskim z serkiem ziołowym


Szybkie i pożywne danie. Podajemy przepis na 2 piersi, jeśli podacie je z ryżem, spokojnie najecie się połową...no chyba, że dorwał Was wilczy głód :)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 150 g kremowego serka śmietankowego
  • 1 dymka, posiekana
  • kilka gałązek natki pietruszki, posiekane
  • 1-2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1/2 czerwonej papryki, posiekana
  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • sól
  • pieprz


Wyłóżcie serek do miski, dodajcie do niego dymkę, natkę, czosnek, paprykę, posólcie i popieprzcie.
Piersi umyjcie, wysuszcie. Zróbcie na nich nacięcie po środku, wzdłuż, uważając, żeby nie przeciąć piersi całkowicie. Nafaszerujcie je przygotowanym serkiem, może go trochę wystawać. Posólcie i popieprzcie nafaszerowaną pierś, ułóżcie ją na środku rozwiniętego ciasta francuskiego i zawińcie jak kopertę, na zakładkę. Całość posmarujcie jajkiem i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200'C na 30-35 minut. Dobrze smakuje z ryżem. Składniki samego serka możecie oczywiście zmieniać, dodajcie to co lubicie :) Smacznego!



2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Jutro zamierzam zrobić tak kurczaka na obiad. Zastanawiam się tylko nad wielkością porcji - czy dobrze rozumiem, że jedna pierś ma być zawinięta w jeden cały arkusz ciasta francuskiego? czy nie wystarczy pół arkusza?

    OdpowiedzUsuń