niedziela, 17 marca 2013

zapiekanka z szynką, warzywami i bułką


Nie lubimy wyrzucać jedzenia. W sumie najczęściej zostaje nam pieczywo...postanowiliśmy tym razem nie wykorzystywać go do pulpetów, czy dokarmiania kaczek w parku :)
Zapiekanka świetnie smakuje na śniadanie, czy na kolację.

Składniki:
  • 1/2 bagietki  1-2 dniowej, pokrojonej w kawałki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 2 szklanki startego żółtego sera, daliśmy morski
  • różyczki z 1 brokuła
  • 150 g szynki gotowanej, pokrojonej
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 1/2 pora, pokrojonego w plastry
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz


Wymieszajcie w jednej misce: bułkę, 1 1/2 szklanki sera, brokuły, pora, szynkę i paprykę. W drugiej: jajka, śmietanę, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę soli, dobrze wymieszajcie. Wlejcie jajka do warzyw i bułki, wymieszajcie delikatnie i odstawcie na 15 minut. Wysmarujcie żaroodporne naczynie 1 łyżką masła. Przełóżcie masę do naczynia, na wierzch wyłóżcie w kawałkach resztę masła i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 170'C na 35 minut. Po tym czasie wyjmijcie na chwilę zapiekankę i posypcie resztą sera, wstawcie na chwilę, aż ser zacznie się rumienić. Podawajcie ciepłą. Smacznego!







4 komentarze:

  1. Świetny pomysł! Uwielbiam wszelkie zapiekanki ale żeby zrobić ją z bułki - na to nie wpadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszna! Polecamy i pozdrawiamy! :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Przepraszamy, szynka leci do miski z brokułami :) Już poprawiamy przepis, dziękujemy za uwagę!

      Usuń