Macie ochotę na małą odmianę na Wielkanocnym stole? Chcecie "zabłysnąć" przed teściami, rodzicami, mężem, żoną, dziećmi? Ten przepis na sernik jest dla Was! :)
W oryginalnym przepisie Doroty i Bogdana Biały występuje ser ricotta, my zastąpiliśmy go z powodzeniem serem Pana Pilcha, który otrzymaliśmy ze sklepu serypolskie.pl W życiu nie jedliśmy tak dobrego twarogu! Maślany, wilgotny, delikatny w smaku...jeszcze chwila, a nie wystarczyłoby na ciasto i paschę :) Do dnia 18.03 możecie go zamawiać na stronach sklepu, polecamy!
Składniki:
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 8 jajek
- 125 g orzechów laskowych, przypieczonych i posiekanych
- 20 dag mieszanych suszonych owoców, daliśmy żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczową
- 25 dag tłustego twarogu (użyliśmy sera Pana Pilcha)
- 75 g mąki
- strata skórka z 2 pomarańczy i 3 cytryn
syrop rozmarynowy:
- 125 g cukru
- 125 ml wody
- 2-4 duże gałązki świeżego rozmarynu
Zmielcie twaróg na gładką masę. Białka ubijcie na pianę. Masło ucierajcie z cukrem na gładką masę, dodajcie żółtka i dalej ucierajcie. Dodajcie ser i wymieszajcie. Odrobiną mąki posypcie owoce suszone i razem z orzechami zmieszajcie z masą serową. Dołóżcie pianę, resztę mąki i znów delikatnie wymieszajcie. Wlejcie do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy (my użyliśmy o średnicy 22 cm). Pieczcie 1 h w temperaturze 170'C. Przygotujcie syrop. Rozpuśćcie cukier w wodzie i gotujcie aż objętość zmniejszy się o połowę. Wrzućcie gałązki rozmarynu, przykryjcie i zdejmijcie z ognia. Zostawcie na 15 minut do naciągnięcia, wyjmijcie gałązki. Po upieczeniu lekko ostudźcie, nakłujcie widelcem i polejcie syropem rozmarynowym. Możecie posypać sernik świeżym rozmarynem. Smacznego!
Wyjątkowy sernik! Muszę przyznać, że przepis zrobił na mnie ogromne wrażenie, zaciekawił mnie bardzo i z pewnością taki przygotuję :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy! Warto! :) Pozdrawiamy serdecznie!
UsuńWow, that looks so yummy! I have so much rosemary at the moment, I'll have to try it :)
OdpowiedzUsuńThanks. Rosemary syrup makes this cheesecake :)
OdpowiedzUsuń