wtorek, 12 marca 2013

sernik z syropem rozmarynowym


Macie ochotę na małą odmianę na Wielkanocnym stole? Chcecie "zabłysnąć" przed teściami, rodzicami, mężem, żoną, dziećmi? Ten przepis na sernik jest dla Was! :)
W oryginalnym przepisie Doroty i Bogdana Biały występuje ser ricotta, my zastąpiliśmy go z powodzeniem serem Pana Pilcha, który otrzymaliśmy ze sklepu serypolskie.pl W życiu nie jedliśmy tak dobrego twarogu! Maślany, wilgotny, delikatny w smaku...jeszcze chwila, a nie wystarczyłoby na ciasto i paschę :) Do dnia 18.03 możecie go zamawiać na stronach sklepu, polecamy!

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 8 jajek
  • 125 g orzechów laskowych, przypieczonych i posiekanych
  • 20 dag mieszanych suszonych owoców, daliśmy żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczową
  • 25 dag tłustego twarogu (użyliśmy sera Pana Pilcha)
  • 75 g mąki
  • strata skórka z 2 pomarańczy i 3 cytryn


syrop rozmarynowy:

  • 125 g cukru
  • 125 ml wody
  • 2-4 duże gałązki świeżego rozmarynu




Zmielcie twaróg na gładką masę. Białka ubijcie na pianę. Masło ucierajcie z cukrem na gładką masę, dodajcie żółtka i dalej ucierajcie. Dodajcie ser i wymieszajcie. Odrobiną mąki posypcie owoce suszone i razem z orzechami zmieszajcie z masą serową. Dołóżcie pianę, resztę mąki i znów delikatnie wymieszajcie. Wlejcie do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy (my użyliśmy o średnicy 22 cm). Pieczcie 1 h w temperaturze 170'C. Przygotujcie syrop. Rozpuśćcie cukier w wodzie i gotujcie aż objętość zmniejszy się o połowę. Wrzućcie gałązki rozmarynu, przykryjcie i zdejmijcie z ognia. Zostawcie na 15 minut do naciągnięcia, wyjmijcie gałązki. Po upieczeniu lekko ostudźcie, nakłujcie widelcem i polejcie syropem rozmarynowym. Możecie posypać sernik świeżym rozmarynem. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Wyjątkowy sernik! Muszę przyznać, że przepis zrobił na mnie ogromne wrażenie, zaciekawił mnie bardzo i z pewnością taki przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy! Warto! :) Pozdrawiamy serdecznie!

      Usuń
  2. Wow, that looks so yummy! I have so much rosemary at the moment, I'll have to try it :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks. Rosemary syrup makes this cheesecake :)

    OdpowiedzUsuń