poniedziałek, 18 marca 2013

polędwiczki wieprzowe w sosie ze śliwowicą z pieczonymi ziemniakami



Świetna propozycja na obiad świąteczny.
Wiadomo nie od dziś, że alkohol z jedzeniem lubią się wzajemnie :) Dziś kolejne danie na potwierdzenie tego faktu.

Składniki:
  • 500-600 g polędwicy wieprzowej
  • 50 ml śliwowicy
  • 100 ml soku z aronii
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 szalotka, posiekana
  • sól
  • pieprz

ziemniaki:
  • 5-6 umytych ziemniaków w skórce, pokrojonych w ćwiartki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa



Ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem wrzućcie do naczynia żaroodpornego, posólcie, popieprzcie, porządnie skropcie oliwą i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 190'C na 40-45 minut.
Polędwiczki natrzyjcie solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę z masłem, wrzućcie polędwiczki i obsmażcie je chwilę z każdej strony. Wyjmijcie je z patelni, a na tym samym tłuszczu zeszklijcie szalotkę i znów dodajcie polędwiczki. Wlejcie bulion, sok i śliwowicę. Przykryjcie i duście na średnim ogniu ok. 20 minut, aż polędwica będzie miękka (uważajcie, żeby jej nie wysuszyć). Wyjmijcie polędwiczki i zawińcie je w folię aluminiową, odstawcie na bok. Zwiększcie ogień do maksymalnego i poczekajcie aż połowa sosu się zredukuje. Dodajcie śmietanę, zagotujcie i doprawcie, jeśli jest taka potrzeba. Smacznego!



2 komentarze: