środa, 27 marca 2013

jaja z serkiem kozim, cukinią i krakersami


Przepis znaleźliśmy w jednym numerów "Kuchni" sprzed kilku lat. Zauroczył nas widok tej szklaneczki wypełnionej pysznościami. Postanowiliśmy sprawdzić, czy przy okazji, że wygląda, to jeszcze smakuje? Na szczęście się nie zawiedliśmy :)
Świetne jako przystawka na Wielkanoc, czy zwykłe śniadanie.

Składniki:

  • 1 cukinia, ze skórką, starta na grubej tarce
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu, lub łyżeczka suszonego
  • 200 g serka koziego (możecie śmiało zastąpić go każdym innym jaki lubicie, np. ricottą)
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 6 solonych krakersów
  • 4 małe korniszony
  • 6-8 jajek przepiórczych
  • sól
  • pieprz


Do startej cukinii dodajcie sok z cytryny i estragon, wymieszajcie. Serek wymieszajcie z pokrojonym drobno szczypiorkiem, solą i pieprzem. Serek ułóżcie na dnie szklaneczki/kieliszka, posypcie pokruszonymi krakersami. Na tym ułóżcie cukinię, a na niej pokrojone w plastry korniszony. Zakończcie ugotowanymi na twardo jajkami. Cukinię możecie zastąpić ogórkiem bądź marchewką z selerem i chrzanem. Możliwości jest wiele. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Pięknie podane smakowite i zdrowe śniadanie. Zdrowych, spokojnych świąt dla was !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Wesołego Alleluja! Pozdrawiamy :)

      Usuń