piątek, 22 lutego 2013

strudel z jabłkami w cieście filo (Apfelstrudel)



Jedną ze scen z filmu "Bękarty wojny" Q.Tarantino, my, maniacy kulinarni zapamiętaliśmy dokładnie..."Yes, two strudels. One for myself and one for the mademoiselle" Hans Landa

Postanowiliśmy ożywić wspomnienia i wyprodukowaliśmy swój strudel z jabłkami, wzorując się na tym filmowym :)

Składniki:
  • 3 jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/3 kostki masła
  • 6 płatów ciasta filo


Do rondelka wrzućcie pokrojone jabłka, cukier, cynamon, skórkę z cytryny, 2 łyżeczki masła, dodajcie syrop. Gotujcie wszystko na średnim ogniu ok. 10-12 min. Odstawcie do ostudzenia. Resztę masła rozpuśćcie. Rozwińcie 2 płaty ciasta filo, posmarujcie je rozpuszczonym masłem, posypcie płatkami migdałowymi. Wyłóżcie następne 2 płaty ciasta, znów posmarujcie je masłem i posypcie resztą płatków migdałowych. Wyłóżcie ostatnie 2 warstwy cista, na środek wyłóżcie mus z jabłek. Zawińcie wszystko jak paczkę, końcówki ciasta muszą być zawinięte. Posmarujcie wszystko masłem i wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na 30-35 min. Wyśmienicie smakuje na ciepło, z gałką lodów waniliowych. Smacznego!




4 komentarze:

  1. Przepiękny... Poczułam nagłą pustkę w żołądku;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i zachęcamy do zrobienia! :)

      Usuń
  2. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń