Nie mieliśmy czasu na zakupy. Do tego przepisu postanowiliśmy wykorzystać zatem tylko to co akurat mamy w domu. Kupiony dzień wcześniej granat lekko urozmaicił całość.
Składniki (dwie porcje):
- 200ml śmietany,
- 100g sera z błękitną pleśnią,
- dwie garście pieczarek,
- sok z połowy cytryny,
- dwie łyżeczki skórki cytrynowej,
- pestki z połowy owocu granatu,
- 2-4 sznycle z piersi indyka (ilość zależy od wielkości),
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- kilka listków mięty.
Sznycle skropcie odrobiną soku z cytryny, przyprawcie solą, pieprzem i odstawcie. Pieczarki pokrójcie (większe na ćwiartki, mniejsze na pół) i przesmażcie chwilę. Odstawcie. Na patelnię wlejcie śmietanę, zagotujcie. Zmniejszcie ogień. Dodajcie porwany na kawałki ser i wymieszajcie. Jak ser się rozpuści dodajcie skórkę cytrynową i sok. Doprawcie gałką, pieprzem, wrzućcie pieczarki.Na patelni rozgrzejcie oliwę i usmażcie sznycle. Sznycle polejcie sosem i posypcie posiekanymi listkami mięty i pestkami granatu. Możecie podać z ryżem, ziemniakami czy sałatą. My podaliśmy z puree ziemniaczanym z parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza