niedziela, 13 stycznia 2013

sznycle z indyka w sosie serowym z granatami i pieczarkami


Nie mieliśmy czasu na zakupy. Do tego przepisu postanowiliśmy wykorzystać zatem tylko to co akurat mamy w domu. Kupiony dzień wcześniej granat lekko urozmaicił całość. 

Składniki (dwie porcje):  


  • 200ml śmietany,
  • 100g sera z błękitną pleśnią,
  • dwie garście pieczarek,
  • sok z połowy cytryny,
  • dwie łyżeczki skórki cytrynowej,
  • pestki z połowy owocu granatu,
  • 2-4 sznycle z piersi indyka (ilość zależy od wielkości),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • kilka listków mięty.





Sznycle skropcie odrobiną soku z cytryny, przyprawcie solą, pieprzem i odstawcie. Pieczarki pokrójcie (większe na ćwiartki, mniejsze na pół) i przesmażcie chwilę. Odstawcie. Na patelnię wlejcie śmietanę, zagotujcie. Zmniejszcie ogień. Dodajcie porwany na kawałki ser i wymieszajcie. Jak ser się rozpuści dodajcie skórkę cytrynową i sok. Doprawcie gałką, pieprzem, wrzućcie pieczarki.Na patelni rozgrzejcie oliwę i usmażcie sznycle. Sznycle polejcie sosem i posypcie posiekanymi listkami mięty i pestkami granatu. Możecie podać z ryżem, ziemniakami czy sałatą. My podaliśmy z puree ziemniaczanym z parmezanem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz