sobota, 5 stycznia 2013

mini frittata z papryką i boczkiem


Lubicie pożywne śniadania? Ta frittata jest dla Was!

Składniki: (12 szt.)


  • 4 jajka
  • 2 białka z jajek
  • 2 czerwone papryki, posiekane
  • 1 zielona papryka, posiekana
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 6 plastrów boczku, pokrojonych w kawałki 2 cm
  • szczypiorek do posypania
  • szczypta pieprzu

Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Na patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę i papryki, smażcie aż cebula zmięknie, ok. 3-5 min. Następnie dodajcie czosnek i boczek, smażcie kolejne 2-3 min.
Jajka ubijcie w misce i dodajcie do nich białka, wymieszajcie, posólcie i popieprzcie.
Do wysmarowanych oliwą foremek na muffiny, wyłóżcie farsz, następnie zalejcie każdą foremkę 3-4 łyżkami mieszaniny jajecznej. Posypcie pokrojonym szczypiorkiem. Pieczcie przez 20-25 min. Smacznego!





5 komentarzy:

  1. za takie śniadanie dałabym się nawet wyciągnąć z łóżka o bardzo wczesnej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie śniadano - marzenie! Kuleczki wyglądają przeapetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. często robi frittaty ;) uwielbiam je ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne! zrobię sobie takie coś na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się super! :) Ja jednak jestem tradycjonalistką i oliwy do smażenia nie używam - olej rzepakowy lepiej znosi wysokie temperatury i nie traci tak szybko swoich właściwości odżywczych :)

    OdpowiedzUsuń