czwartek, 17 stycznia 2013

flądra w orzechach pistacjowych na szpinaku



Dostaliśmy w prezencie trochę świeżej flądry. Dawno jej nie jedliśmy, postanowiliśmy zatem darować jej "zwykłą" panierkę i ubraliśmy ją w coś bardziej wyjściowego :)

Składniki:


  • 2-4 filety flądry
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów pistacjowych
  • 1 cytryna
  • 2 łyżka masła, w małych kawałkach
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • garść świeżego szpinaku

Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Na rozgrzaną oliwę wrzućcie na chwilę szpinak, aż się lekko skurczy, posólcie go, popieprzcie, odstawcie. Naczynie żaroodporne posmarujcie oliwą, ułóżcie w nim filety flądry, które posólcie i popieprzcie i skropcie oliwą. Orzechy pistacjowe rozdrobnijcie w moździerzu bądź w małym malakserze. Posypcie nimi filety, nie żałujcie orzechów! Skropcie porządnie cytryną. Następnie ułóżcie na filetach kawałki masła. Wstawcie do piekarnika i pieczcie ok. 10 min. Pod koniec pieczenia, przełóżcie naczynie na najwyższą półkę i czekajcie aż orzechy zaczną się rumienić, uważajcie, żeby ich nie spalić. Wyłóżcie filety na liście szpinaku, podawajcie z cząstkami cytryny. Smacznego!



1 komentarz:

  1. to musi być pyszne! i te pistacje. Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń